Wat startende ondernemers verkeerd doen in hun branding cover

Wat startende ondernemers verkeerd doen in hun branding

Ik weet nog dat ik net begon als MarketingMadame, ik verkocht alles aan iedereen. De ondertitel in mijn logo was letterlijk: SEO, SEA, Sociale media en strategie. Ik maakte geen keuze en daardoor koos er niemand voor mij. We houden van bedrijven die een sterk verhaal neerzetten, een verhaal waarin keuzes gemaakt zijn. Wanneer je duidelijk laat zien waar jij voor staat, waar jij in gelooft, dan trek je de juiste potentiele klanten aan.

Dit doet elke startende ondernemer

Als startende ondernemer is alles onzeker, we meten ons succes af aan de hand van de omzet. En die omzet fluctueert en daardoor gaan we twijfelen aan onszelf. We veranderen daarom nog een keer onze website, we gaan weer iets anders op social media plaatsen, in de hoop dat we dan weer klanten aantrekken.

Waarom werkt dit niet

Omdat je net een stuiterbal bent; je gaat werkelijk elke kant op. Het duurt even voordat een boodschap aankomt bij jouw doelgroep. Het merkbeeld is niet gelijk duidelijk; dat heeft tijd nodig. Als je dan tussendoor steeds switcht, word je vaag en onvoorspelbaar en daar kunnen mensen niets mee. Waardoor je uiteindelijk veel minder bereikt dan je had gehoopt.

Hoe weet je of je het juiste doet?

Dit gaat allemaal om personal branding. Weet jij waar je in gelooft? Weet jij waar je voor staat? En is dat echt van jou of is dat door iemand anders bepaald?

Zonder dat we het doorhebben doen we vaak dingen omdat we niet buiten de groep willen vallen of geliefd willen worden bij potentiële klanten. En gek genoeg hebben mensen het snel door wanneer je dingen doet die niet van jezelf zijn. Daarmee schrik je mensen af en houd je ze op afstand.

Branding voor startende ondernemers

Ga terug naar de basis: waarom ben je voor jezelf begonnen? Wat is de reden dat mensen naar jou moeten gaan? Als dit helder is voor jezelf moet jouw communicatie hierover consistent blijven via blogs en andere kanalen.

Welke keuzes maak je? Wat doe je wel en wat doe je niet en waarom? Dat vraagt dus om wat onderzoek naar jezelf maar daardoor worden jouw social media posts een stuk sterker en aantrekkelijker.

Hoe meer authenticiteit jij toont met betrekking tot jouw business hoe groter de kans dat nieuwe klanten aangetrokken worden binnen jouw marktsegment.

Een goed voorbeeld hiervan kun leren uit succesvolle startups die al vanaf dag één duidelijke keuzes maken over hun brandingstrategie:

Leren van startup bedrijven

Startups hebben vaak beperkte middelen maar weten toch impact te maken met hun merkidentiteit door gefocust te blijven op hun kernwaarden:

  1. Duidelijke missie: Ze weten precies wat ze willen bereiken.
  2. Consistente communicatie: Hun boodschap blijft hetzelfde ongeacht het kanaal.
  3. Authenticiteit: Ze blijven trouw aan zichzelf zonder zich te laten beïnvloeden door externe druk.
  4. Innovatie: Ze durven nieuwe dingen uit te proberen terwijl ze trouw blijven aan hun kernwaarden.
  5. Flexibiliteit met focus: Hoewel ze flexibel zijn in aanpakken verliezen ze nooit hun einddoel uit het oog.

Lees meer over wat startups goed doen bij branding.