
Archetypes inzetten in je marketinguitingen en branding
Een merk bouwen doe je op basis van emotie en je moet de kernwaarden en persoonlijkheid van je merk goed kennen. Een effectieve strategie hiervoor is het gebruik van archetypes. Archetypes zijn krachtige instrumenten in branding volgens Jung. In deze blogpost bespreken we verschillende archetypen en hun rol in marketingstrategie.

Wat zijn Archetypes?
Archetypes zijn universele symbolen diep geworteld in ons collectieve bewustzijn. Ze vertegenwoordigen gedragingen en motivaties die Carl Jung introduceerde in zijn theorie over het collectief onbewuste. Volgens Jung zijn deze ‘figuren’ aanwezig in ieder brein.
Het doel van archetypes is om een sterkere merkidentiteit te bouwen. Door consistent een bepaald gevoel op te roepen, vestig je een plek in het hoofd van de klant. Zelfs de gewone man heeft een bijpassend archetype en talent dat in marketing kan worden ingezet.
Er zijn twaalf hoofdarchetypen:
- De Held
- De Wijze
- De Rebel
- De Magiër
- De Verleider
- De Nar
- De Schepper
- De Leider
- De Onschuldige
- De Verzorger
- De Ontdekker
- De Groepsmens
Het belang van archetypes bij merk bouwen
Archetypes helpen bij het creëren van een consistente merkpersoonlijkheid. Hier zijn verschillende strategieën waarom ze belangrijk zijn:
Consistentie
Archetypen bieden een kader voor consistentie in communicatie, waardoor de kernboodschap op elke manier waarin de klant het merk ervaart, behouden blijft.
Emotionele Verbinding
Archetypen bevinden zich in ons emotionele brein, waardoor marketeers de klantreis kunnen vereenvoudigen. Ze spelen in op diepe emoties, waardoor er een emotionele band ontstaat met het merk. Bijvoorbeeld, een merk dat als 'Held' opereert, zoals Nike, spreekt tot mensen die moed waarderen.
Differentiatie
In een overvolle markt helpt een duidelijk archetype je merk onderscheiden door unieke ervaringen te bieden. Een goed merkverhaal helpt consumenten merken vanuit het gevoel waarin ze zich herkennen.
Hoe zet je archetypes in voor je merk?
Effectief archetypen inzetten vereist emotioneel begrip en een duidelijke visie op welk archetype en motto je merk vertegenwoordigt.
Identificeer jouw merk-archetype
Bepaal welk archetype het beste past bij de merkwaarden, missie en visie. Dit kan worden gedaan via marktonderzoek en interne workshops om de kernidentiteit te ontdekken. Voor kleinere bedrijven of zelfstandigen kan mijn archetypetest nuttig zijn.
Pas het toe in alle facetten van branding
Internal Branding is cruciaal. Iedereen in de organisatie moet begrijpen waar het merk voor staat voordat het extern wordt toegepast in huisstijl en marketingmateriaal. We hebben de neiging om het eerst naar buiten te communiceren omdat het interne stuk veel tijd kost en er heerst vaak angst. De grootste angst is dat mensen zullen vertrekken wanneer het bedrijf heldere keuzes gaat maken.
Dit artikel over branding kan je ook helpen. Lees hoe je merkwaarden toepast in branding.
Creëer verhalen die resoneren
Verhalen in advertenties zorgen ervoor dat we ons kunnen herkennen en het merk kunnen beleven. Creatieve brainstormsessies helpen sterke verhaallijnen te ontwikkelen die zowel extern als intern gebruikt kunnen worden.
Voor meer informatie over verschillende archetypen, zoals de Held of de gewone man (groepsmens), raad ik dit artikel aan. Alle archetypen uitgelegd.

Jungs archetypen zijn krachtige instrumenten voor merken die op zoek zijn naar diepere publieksverbindingen via consistente communicatie. Zorgvuldig onderzoek en strategische toepassing kunnen de zichtbaarheid vergroten en groei realiseren in competitieve markten. Of je nu begint met brand building of al een gevestigde naam hebt, het juiste archetype kan een aanzienlijke impact hebben op je marketingdoelstellingen.