Archetypes inzetten in je marketinguitingen en branding
Een merk bouwen, doe je op basis van emotie. Daarvoor is het belangrijk dat je de kernwaarden en de persoonlijkheid van je merk door en door kent. Een effectieve manier om dit te bereiken, is door gebruik te maken van archetypes. Maar wat zijn archetypes precies, en hoe kun je ze inzetten voor jouw merk? In deze blogpost duik ik dieper in de wereld van archetypes, hun rol in branding, en hoe ze kunnen bijdragen aan het succes van je marketingstrategie.
Wat zijn Archetypes?
Archetypes zijn universele symbolen of personages die diep geworteld zijn in ons collectieve bewustzijn. Ze vertegenwoordigen verschillende menselijke gedragingen, motivaties en emoties. Carl Jung, een Zwitserse psychiater en psychoanalyticus, introduceerde het concept van archetypen als onderdeel van zijn theorie over het collectief onbewuste. Ik vind dit dus ontzettend interessant! Deze ‘figuren’ zitten dus in elk brein.
Het doel van het inzetten van archetypes is een sterkere brand opbouwen. Doordat je consistent een bepaald gevoel aanspreekt, bereik je een plekje in het hoofd van jouw potentiële klant. Elk archetype heeft als het ware zijn/haar eigen talent welke naar voren komt in marketing, zelfs de gewone mens heeft een talent!
Er zijn twaalf hoofdarchetypen die vaak worden gebruikt in branding:
- De Held
- De Wijze
- De Rebel
- De Magiër
- De Verleider
- De Nar
- De Schepper
- De Leider
- De Onschuldige
- De Verzorger
- De Ontdekker
- De Groepsmens
Het belang van archetypes bij merk bouwen
Het gebruik van archetypes kan helpen om een duidelijke en consistente merkpersoonlijkheid te creëren, wat cruciaal is voor effectieve branding. Hier zijn enkele redenen waarom archetypes belangrijk zijn bij het bouwen van een merk:
Consistentie
Archetypen bieden een kader waarmee merken consistentie kunnen behouden in hun communicatie- en marketinginspanningen. Dit zorgt ervoor dat klanten altijd dezelfde kernboodschap ontvangen, ongeacht waar of hoe ze met het merk in aanraking komen.
Emotionele Verbinding
Archetypen bevinden zich in ons emotionele brein, oftewel systeem 1. Het systeem waarbij we vrijwel niet nadenken en alles op de ‘automatische’ piloot gaat. Daardoor is het interessant om als marketeer met archetypes aan de slag te gaan om de klantreis te vereenvoudigen. Archetypen spelen in op diepe emoties en verlangens bij consumenten, waardoor er een sterkere emotionele band ontstaat tussen hen en het merk. Bijvoorbeeld, merken die zich identificeren met de 'Held' spreken tot mensen die moed waarderen en streven naar overwinning. Een merk dat hierbij past is NIKE, kijk maar hoe zij in hun winkels en online communiceren. En stel jezelf vervolgens de vraag: Welk gevoel krijg ik hierbij?
Differentiatie
In een overvolle markt kan een duidelijk gedefinieerd archetype helpen om je merk te onderscheiden van concurrenten door unieke verhalen en ervaringen te bieden. Door een goed merkverhaal op een consistente manier naar buiten te brengen, kunnen consumenten beter merken uit elkaar houden. Ze voelen daardoor ook beter welk merk bij hun past. Een goed voorbeeld hiervan is de autobranche met alle diverse automerken. Elke auto brengt je van A naar B, maar de manier waarop ze dat doen en welk gevoel ze daarin meegeven, maakt het verschil.
Hoe zet je archetypes in voor je merk?
Het effectief inzetten van archetypen voor je merk vereist dat je goed kunt omgaan met emoties. Je zult duidelijk moeten aanvoelen welk gevoel en emotie bij jouw merk past en wat niet. Dat betekent ook dat je duidelijke keuzes moet maken. Lukt dat je niet? Dan verwatert de merkidentiteit en wordt het allemaal heel vaag.
Identificeer jouw merk-archetype
De eerste stap is om te bepalen welk archetype het beste past bij jouw merkwaarden, missie en visie. Dit kan door middel van marktonderzoek, focusgroepen of interne workshops waarin je de kernidentiteit van je bedrijf onderzoekt. Zo weet je hoe mensen momenteel jouw merk ervaren. Heb je een kleiner bedrijf of werk je zelfstandig? Dan kan het ook volstaan om mijn archetypetest uit te voeren, je hoort aan het einde welk archetype bij jou past.
Pas het toe in alle facetten van branding
Zodra je jouw archetype hebt geïdentificeerd, is het tijd om het in de organisatie te ‘embedden’. Oftewel zowel jijzelf als je personeel moeten begrijpen waar het merk omdraait. Dit noemen we Internal Branding, dit is het proces waarin je het merk door de organisatie heen laat leven. Daarna kan het pas naar buiten worden gebracht in huisstijl, uitingen, marketingmateriaal etc.
Dit artikel over branding vind je waarschijnlijk ook interessant. Hier leg ik uit hoe je merkwaarden toepast in je branding.
Creëer verhalen die resoneren
Elke reclame, elk sterk merk, gebruikt een verhaal. Een verhaal waarin we onszelf kunnen herkennen. Verhalen brengen een gevoel over en laten ons het merk beleven. Het is dus belangrijk dat je sterke verhaallijnen uitschrijft op basis van je merk. Dat vraagt om veel creativiteit en brainstormsessies. Deze helpen niet alleen bij je externe marketinguitingen, ze helpen ook je personeel om het merk beter te begrijpen.
Dit is een artikel dat je waarschijnlijk ook interessant vindt. Ik heb hier alle verschillende archetypes uitgewerkt zoals de Heerser (leider), de Held (the hero), de gewone man (groepsmens). Alle verschillende archtypen heb ik onder elkaar gezet met daarbij de uitleg je die je nodig hebt om er mee aan de slag te kunnen. Lees het hier.
Conclusie
Archetypes vormen een krachtig instrument voor merken die op zoek zijn naar manieren om diepere verbindingen met hun publiek aan te gaan door middel van consistente communicatie. Door zorgvuldig onderzoek én strategische toepassing kunnen bedrijven niet alleen hun zichtbaarheid vergroten maar ook duurzame groei realiseren binnen competitieve markten. Of je nu net begint met brand building of al gevestigde naam bent, integratie ván juiste archetype kán impact hebben op succes van jou marketing.