Wat is personal branding en hoe werkt het?

Een personal brand is niet alleen weggelegd voor BN’ers, muzikanten en artiesten. Iedereen zou aan z’n eigen personal brand moeten werken. Een personal brand zorgt ervoor dat mensen je herkennen, dat is niet alleen handig als je een verkoper of recruiter bent maar ook als je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Je kent ze vast wel, die berichtjes op LinkedIn wanneer iemand weer eens een baan zoekt. Ze zitten nooit op het platform, maar als ze iets nodig hebben weten ze het te vinden. Denk je dat deze mensen de baan krijgen die goed bij hen aansluit? Denk je dat deze mensen een sterke positie hebben in onderhandelingen? Precies, daar helpt een personal brand bij. Hoe meer je jezelf kunt laten zien, hoe leuker de baan wordt die je krijgt.

Is personal branding alleen voor LinkedIn?

Vaak wordt personal branding al snel in een zin genoemd met social media of LinkedIn. Toch is de basis van personal branding dat je een eigen merk opbouwt. 

Hoe meer ik mij in marketing ben gaan verdiepen, hoe meer ik erachter ben gekomen dat het merk centraal staat. Het merk vormt de basis van je onderneming. Een merk is niet alleen een logo, het is onderscheidend, herkenbaar en goede merken geven ons het gevoel dat we ergens bij horen. Dat doet een personal brand ook! Hoe meer je van jezelf kunt laten zien, hoe beter je verbinding wordt met andere mensen om je heen.

Waarom heb je dan een personal brand nodig?

Je wilt toch gewaardeerd worden voor de persoon die je echt bent? Ik heb de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan mijn eigen personal brand. Ik durfde nooit dingen over mijzelf te delen of mijzelf uit te spreken over onderwerpen. Nu durf ik in een gesprek te zeggen “Ik geef heel graag trainingen op gebied van marketingstrategie zoals branding en social media, mijn trainingen zijn altijd interactief”. Ik was altijd bang dat mensen iets van mij zouden vinden of dat ik daardoor een hele markt zou missen. Maar het tegenovergestelde gebeurde, ik kreeg meer opdrachten en mensen wisten mij sneller te vinden. Mensen houden namelijk van duidelijkheid, dat geeft richting. Als je ergens voor durft te gaan staan hoe meer mensen je aan zult trekken.

Nu ben ik ondernemer, maar dit geldt natuurlijk ook op het gebied van relaties, vriendschappen, collega’s. Hoe meer je jezelf durft te zijn en te laten zien, hoe leuker het ‘spel’ wordt. Zo kom je erachter dat je ongemerkt meer gemeen hebt met de mensen om je heen dan je vooraf dacht. Want personal branding werkt aanstekelijk, langzaam zal iedereen om je heen zich meer uitspreken.

Hoe werkt personal branding?

Ik luisterde ooit een podcast van BNR waar Remco Claassen te gast was en hij omschreef het als ‘kwispelen’. Op het moment dat je ergens blij van wordt of helemaal het gevoel hebt dat je op je plek bent, dan gebeurt er iets in je. Ik probeer daar zelf ook steeds meer op te letten en uit te spreken wanneer ik ergens meer van mee zou willen maken. Het betekent ook dat je ervoor kiest om weg te lopen of afscheid te nemen van dingen die niet meer bij je passen. Het is namelijk leuk om op elke vraag in te gaan, maar ook daar geldt de vraag: “Als je overal in meegaat, waar sta jij dan voor?”

Kortom, je moet elke keer dichtbij jezelf blijven. En dat brengt soms lastige situaties, moeilijke gesprekken en keuzes. Maar het is het waard om elke keer te kiezen voor de dingen die bij jou passen en daarover te delen.

Hulp bij je eigen personal branding?

Wil je werken aan je eigen personal brand, wil je je eigen merk kunnen vertalen naar social media? Daarvoor heb ik speciaal een training ontwikkeld: personal branding op LinkedIn. Tijdens deze training help ik jou je eigen merk te achterhalen en dit te vertalen naar goede, sterke LinkedIn posts. Zodat straks iedereen om je heen weet waar jij voor staat en waarvoor ze bij jou terecht kunnen.

Meer marketinginspiratie

Meer marketinginspiratie