Wat is marketing?

Vaak wanneer ik mijzelf voorstel krijg ik reactie “ik heb geen marketing nodig, ik heb genoeg klanten“. Waarop ik vervolgens reageer “Zolang het maar de klanten zijn die je wilt hebben“. 

Er wordt gedacht dat je alleen aan marketing gaat doen wanneer je te weinig klanten hebt. Maar marketing is zoveel meer dan dat. Marketing zorgt er namelijk ook voor dat je de klanten aantrekt die je graag wilt hebben en dat je minder moeite hoeft te doen om prospects om te zetten naar klanten. 

Marketing starten wanneer je te weinig klanten hebt of je agenda opeens leeg is, is eigenlijk te laat. Marketing is een continu proces van het moment dat je je bedrijf start. Marketing doe je voor de lange termijn, wil je op de korte termijn resultaat realiseren, ga dan voor sales. 

Oke maar wat is marketing, NIMA zegt het volgende:

Alle activiteiten, functies en processen voor het creëren, communiceren, leveren en ruilen van producten, diensten, services en voordelen die waarde hebben voor klanten, partners en de gehele maatschappij.

Ik zeg het liever zo: Zorgen dat je waarde levert en dit op de juiste manier via de juiste kanalen communiceert, zodat je aantrekt wat je wilt aantrekken. 

Marketing is een onwijs mooi vak dat zoveel raakvlakken heeft, waardoor het eindeloos blijft evolueren. 

De video volgt nog.... Het geluid was niet opgenomen