Loading...
Solliciteren

Solliciteren… bij de een gaat het vanzelf bij de ander heeft het wat meer tijd nodig. Dat solliciteren soms niet zo soepel gaat, kan natuurlijk aan meerdere factoren liggen. Toch kan je er zelf ook heel veel aan doen om op te vallen. Ik geef je vandaag mijn tips om succesvol te solliciteren.

1. Een professionele foto

Super leuk hoor die vakantie in Mallorca, maar erg professioneel komt die foto in tanktop niet over. Laat iemand een foto van jezelf maken in een nette outfit. Of geef desnoods een paar euro uit om een goede foto te laten maken door een professionele fotograaf.

2. Een up-to-date LinkedIn profiel

Dit zie ik nog vaak misgaan, heel veel mensen weten niet wat er zich allemaal op LinkedIn afspeelt. Als je oprecht wilt opvallen, is het verstandig om je LinkedIn profiel zo goed mogelijk aan te kleden. Daarvoor hoef je niet 500+ connecties te hebben, maar op z’n minst wel een goede profielfoto.

  • Schrijf een pakkende tekst over jezelf. Denk je in wat de recruiter graag over jou wilt te weten komen. Welke vragen worden je vaak gesteld in een sollcitatiegesprek? Pitch jezelf!
  • Op LinkedIn is het mogelijk om een header afbeelding in te stellen. Kies hiervoor een foto die past bij je interesse of beroep. Werk je in de IT kies voor een computer, werk je in de haven kies dan voor een gave foto van de haven enz.
  • Zorg dat je werkervaring uitgebreid hebt toegelicht. Commercieel medewerker klinkt heel eenvoudig, tot dat iemand je takenpakket heeft gezien. Zet dus altijd neer welke taken je binnen een functie hebt gehad. Dat verteld gelijk een stuk meer!
  • Dat je bij de Blitz Bar hebt gewerkt toen je 16 was, is niet erg relevantals je wilt solliciteren bij een accountantsbureau. Laat overbodige informatie daarom weg. Vrijwilligerswerk daarentegen, zou ik altijd benoemen!
  • Bouw een netwerk op, van het alleen koekeloeren op LinkedIn is niemand ooit wijzer geworden. Durf zelf berichten te plaatsen over je carrière, reageer op berichten van anderen, laat zien dat je bestaat!
  • Deel actuele nieuwsberichten, schrijf teksten en laat vooral jouw stem horen.

3. Een pakkende sollicitatiebrief

Dat een CV steeds onbelangrijker wordt dankzij LinkedIn, dat is wel duidelijk. Maar een sollicitatiebrief schrijven, blijft van essentieel belang. Ook ik heb soms met mijn handen in m’n haar gezeten voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Want ja, ‘hoe kan ik nú weer origineel zijn?’

Ik merk dat een brief vol zelfvertrouwen altijd opvalt. Als jij gelooft in jezelf, geloven zij ook in jou. Ga vooral niet voor een standaard opening: ‘mijn naam is… ik heb … gestudeerd… ik solliciteer naar de functie van…” Zulke zinnen wekken geen interesse en verdwijnen al snel in het ronde archief.

4. En dan…

Vooral de moed niet opgeven! Solliciteren kan ontzettend demotiverend werken, blijf daarom bij elke sollicitatiebrief even positief en enthousiast. Je komt vanzelf op een plek waar je wordt gewaardeerd om wie je bent.

En als je dan eenmaal op gesprek mag komen? Kleed je professioneel aan, wees gewoon jezelf, wees actief, positief en stel goede vragen. Als je merkt dat er een klik is met je gesprekspartner, dan is de kans groot dat het goed zit!