Short video content in je marketingstrategie

We kunnen er niet meer om heen: Short video content is hot! Vrijwel elk platform biedt goede mogelijkheden voor short video content. Daardoor wordt het een steeds belangrijker onderdeel in de klantreis. Als ik kijk naar mijn eigen zoekgedrag online is dat sterk veranderd. Eerst las is productreviews, dat veranderde in YouTube video’s en tegenwoordig check ik TikTok om te horen hoe anderen een product ervaren.

Wat is de uitdaging?

Short video content is vooral lastig omdat een heel ander soort content betreft. We kunnen allemaal een foto maken en wat tekst schrijven. Maar een interessante video maken die mensen aantrekt en die ze afkijken tot het einde, dat is andere koek. Video is extra snel, de eerste seconden zijn het belangrijkste en je middenstuk zorgt ervoor dat mensen het afkijken. Door de hele video heen moet je waarde kunnen bieden, een bepaalde spanning kunnen vasthouden. Hoe je dat doet? Dat verschilt per onderwerp en ik ben dat ook nog steeds aan het uitzoeken.

Hier zijn een paar dingen die ik heb ontdekt:

  • De spanning vasthouden zit zowel in de verhaallijn als de editing van de video.
  • Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, liever niet zelfs
  • Plaats veel en ontdek wat werkt, daardoor word je al snel beter
  • Haak in op de actualiteit en voeg daar jouw sausje aan toe
  • CapCut is een hele fijne app om na te bewerken
  • De kwaliteit van het geluid is belangrijk

Short video in de klantreis

In video gaat het niet om verkopen, althans niet in de Tel Sell variant. Je verkoopt door lekker te maken. Dat is ook de redenen waarom er zoveel contentcreators en influencers te vinden zijn op TikTok. Dit werkt namelijk vele malen beter dan een standaard campagne draaien.

Wat je ook veel voorbij ziet komen zijn mensen die hun producten inzetten in hun video’s. Ze vertellen dus niet waarom je het product moet kopen, ze laten zien hoe je het moet gebruiken en hoe je het kunt toepassen. Dit doen ze zonder te vertellen hoe duur het is en waar je het kunt kopen. Super interessant waardoor groeit het verlangen bij de consument. En doen consumenten hun best om zelf op zoek te gaan waar ze het kunnen kopen.

Is short video content voor iedereen?

Short video content is voor vrijwel elk bedrijf relevant, maar als je het mij vraag is het vooral voor business to consumer bedrijven heel interessant. Toch zie je dat nog weinig bedrijven zich wagen aan video. De reden? Ze willen zelf liever niet in beeld. “Het draait toch niet om mij?”, ik heb nieuws voor je: dat doet het dus wel. Het is jouw bedrijf, het zijn jouw medewerkers. De artikelen die jij verkoopt kun je werkelijk overal kopen, mensen kopen van mensen en daarom doe jij ertoe. Waarom zouden ze anders naar jou toe gaan?  

Mijn advies?

  • Verdiep je in je doelgroep en kijk waar die zich bevindt
  • Check je klantreis om te zien of video daarin past
  • Start gewoon simpelweg met een eerste video, ga ontdekken!
  • Houd het dichtbij jezelf, blijf trouw aan je branding

Meer marketinginspiratie

Meer marketinginspiratie