
Meta Pixel: optimaliseer conversies en remarketing voor MKB
Tegenwoordig zijn er ontzettend veel online tools en mogelijkheden die je kunt inzetten om je campagnes op te zetten. De Meta Pixel (voorheen bekend als de Facebook Pixel) is een van die slimme tools die, wanneer correct ingezet, ongekende inzichten en voordelen kan bieden voor MKB-bedrijven, technische bedrijven, marketingmedewerkers, contentmarketeers en zzp'ers. Maar wat is de Meta Pixel precies? Hoe kun je er alles uit halen? En hoe wordt het een integraal onderdeel van je klantreis?
Wat is de Meta Pixel?
De Meta Pixel is een stukje code dat je op je website plaatst. Deze pixel helpt je om conversies bij te houden, remarketinglijsten op te bouwen en het succes van je advertenties te meten. Met andere woorden, het biedt waardevolle data over hoe bezoekers omgaan met jouw website nadat ze op een advertentie hebben geklikt.
Voordelen van de Meta Pixel
Ik ben zelf een groot fan van de Meta Pixel omdat het zoveel meer mogelijkheden geeft met adverteren. Je kunt daardoor veel slimmere campagnes opzetten.
- Conversietracking: Volg acties die bezoekers ondernemen op jouw website na interactie met jouw advertenties. Doordat Meta kan zien welke mensen leiden tot conversies, leert hij welke mensen hij moet aanspreken met de campagne om succes te boeken.
- Optimalisatie: Verbeter toekomstige advertentiecampagnes door inzicht in wat wel en niet werkt.
- Remarketing: Creëer doelgroepen voor remarketing door mensen opnieuw te bereiken die eerder interesse toonden in jouw producten of diensten. We noemen dit ook wel retargeting.
- Vergelijkbare doelgroepen: Dit is misschien wel de grootste winst van de Meta Pixel. Doordat Meta weet wie er op je website komt, kan hij ook kijken welke mensen erop lijken en deze mensen aanspreken. Dit is alsnog specifieker dan een handmatige doelgroep in Meta.

Hoe installeer je de Meta Pixel?
- Pixel aanmaken: Ga naar het Advertentiebeheer in Facebook en maak een nieuwe pixel aan.
- Code plaatsen: Voeg de gegenereerde code toe aan de header-sectie van elke pagina op jouw website. Per website verschilt het waar je dit moet invoegen, veel thema’s in wordpress hebben een apart gedeelte hiervoor. Of voeg de code in via Google Tag Manager (gtm). Als je er niet uitkomt, vraag aan je webdesigner of hij de koppeling kan maken.
- Evenementen instellen: Definieer welke acties (bijv. aankopen, inschrijvingen) jij wilt volgen. Er zijn al een aantal vooraf gedefinieerde evenementen in Meta die worden gemeten, je kunt daarnaast ook conversies instellen.
Maak je gebruik van Woocommerce voor de webshop, dan heeft deze plugin een aparte instelling voor Meta. Zo meet hij verschillende events en zorgt hij ervoor dat jouw producten uit de webshop ook in Meta staan.
Geavanceerde strategieën voor optimale resultaten
1. Custom Audiences
Met Custom Audiences kun je specifieke doelgroepen maken gebaseerd op gedragspatronen zoals paginabezoeken of winkelwagenverlatingen. Dit maakt gerichte remarketing mogelijk.
2. Lookalike Audiences
Gebruik Lookalike Audiences om nieuwe potentiële klanten te vinden die vergelijkbaar zijn met jouw bestaande klantenbestand. Dit vergroot jouw bereik aanzienlijk met waarschijnlijk geïnteresseerde gebruikers.
3. Event Tracking
Naast standaard evenementen zoals aankopen en inschrijvingen kun je ook aangepaste evenementen instellen om nog gedetailleerdere data te verzamelen over specifieke interacties op jouw site.
4. A/B Testing
Voer A/B-tests uit om verschillende versies van advertenties of landingspagina's tegen elkaar af te wegen en ontdek welke variant beter presteert.
5. Data-analyse
Gebruik geavanceerde analysetools binnen het Advertentiebeheer om diepgaande rapportages te genereren en trends in klantgedrag te identificeren. Of maak gebruik van GA4 als je ook het gedrag op je website wilt analyseren en doelgroepen wilt maken van het verkeer vanuit social media.
De rol van de Meta Pixel in de klantreis
De klantreis bestaat uit meerdere fasen: bewustwording, overweging, aankoop en loyaliteit. Door strategisch gebruik van de Meta Pixel kun je elke fase optimaliseren:
- Bewustwording: Trek nieuwe bezoekers aan via Lookalike Audiences.
- Overweging: Gebruik Custom Audiences voor gerichte advertenties naar mensen die al interesse hebben getoond.
- Aankoop: Optimaliseer advertenties gebaseerd op succesvolle conversies via event tracking.
- Loyaliteit: Analyseer gedrag na aankoop om upsell-mogelijkheden of loyaliteitsprogramma's aan te bieden.
Lees hier hoe je succesvol een social media campagne opzet.