Mailchimp gebruiken voor e-mailmarketing

Over het succes van e-mailmarketing zijn de meningen verdeeld. De één zegt dat e-mailmarketing lang niet meer zo effectief is en anderen vinden het juist hét middel om in contact te blijven met potentiële klanten. Naar mijn mening is het vooral voor lokale ondernemers erg aantrekkelijk om aan de slag te gaan met e-mailmarketing.

E-mailmarketing voor kleine ondernemers

Kleine (vaak lokale) ondernemers worden vaak vergeten omdat grote bedrijven op verschillende platforms te vinden zijn. Daardoor zitten de grote spelers altijd eerder in de gedachte van de consument. Door het versturen van e-mails kom je eerder en beter onder de aandacht en kun je persoonlijke berichten verzenden. Daarnaast komt het professioneel over!

Veel voorkomende missers

Er zijn al ondernemers actief met het verzenden van e-mails, helaas halen ze hier nog niet alles uit. Super zonde! Je kunt namelijk op basis van e-mailmarketing ontzettend veel meten. In Mailchimp kun je zien, wie er geklikt heeft, waarop diegene geklikt heeft, hoe vaak de e-mail is geopend en door wie hij is geopend. Dit soort cijfers zijn heel erg interessant, je ziet of je e-mail effect heeft gehad en kunt eventueel contact opnemen met je prospect.

Missers die ik onlangs ben tegengekomen:

  • Het versturen van een gewone e-mail waarbij de adressen van alle ontvangers zichtbaar zijn
  • Überhaupt het sturen van een normale e-mail, je kunt immers niks meten qua clicks en opens
  • Het versturen van een PDF als bijlage, niet veel mensen zullen de moeite nemen om de PDF te openen. Daarnaast kan je met zo’n e-mail niks meten en kunnen ontvangers niet eenvoudig doorklikken naar je website.

Voordelen van Mailchimp

Afhankelijk van het aantal ontvangers, kun je Mailchimp gewoon gratis inzetten. Het is een tool die eenvoudig werkt, geen ingewikkelde codes, geen moeilijk inrichting, iedereen kan een e-mail maken! Mailchimp kan gekoppeld worden aan je Contactform 7 formulier op je WordPress website zodat e-mailadressen automatisch in een e-maillijst komen te staan (let hierbij wel op de AVG). Mocht je een webshop hebben gebouwd met de Woocommerce plugin in WordPress, dan kun je Mailchimp koppelen aan je Woocommerce systeem. Hierdoor kun je automatische e-mails instellen om klanten regelmatig een e-mail te sturen.

Het enige nadeel: Het Mailchimp icoontje onderaan de e-mail, maar die is ondertussen algemeen geaccepteerd.

Wil je hulp bij het inrichten van je Mailchimp account? Of wil je de e-mailmarketing volledig uitbesteden aan Marketingmadame? Neem dan een keertje contact op dan kunnen we praten over de mogelijkheden!

P.S. Ik moet even credits geven voor Happy City een Chineesrestaurant in Oostvoorne. Dit is het enige bedrijf (naar mijn weten) dat actief is met e-mailmarketing in Oostvoorne op basis van Mailchimp.