Feedback

Feedback is voor mij een groot struikelpunt en daarom wilde ik er graag een blog over schrijven. Het ontvangen van feedback neem ik altijd erg persoonlijk en raakt me daardoor diep. Ik merk dat ik er de afgelopen tijd beter mee omga en het steeds makkelijker voor mezelf wordt. Daarom wil ik het graag hebben over het ontvangen en geven van feedback.

Alle tips die ik heb gehoord

Ik ben een emotionele muts en neem dus ook veel dingen persoonlijk op als ik feedback krijg. De tip die mij het meest geholpen heeft is:

“Mensen geven feedback op je werk en niet op jou persoonlijk, zie je werk los van jezelf”

Laatst heb ik aan een tekstopdracht gewerkt, daar hoort natuurlijk ook feedback bij. Voor het eerst merkte ik dat het ontvangen van feedback mij beter af ging. Er zat een externe grafische vormgever bij die ik nog niet eerder had ontmoet. Hij was fel en liet duidelijk zijn mening weten, ik moest even slikken. Al snel herinnerde ik mezelf eraan dat deze man niet bekend met mij was en dus puur en alleen feedback kon geven op mijn werk.

Een andere tip die ik ooit heb gekregen en die mij vaak helpt:

“Feedback is als een cadeautje, mensen willen je beter maken. 
Als ze geen feedback zouden geven, dan zagen ze geen potentie in je”

De hamburger techniek voor feedback

Ik ben niet goed in feedback ontvangen, maar er zijn ook heel veel mensen die niet goed zijn in feedback geven. Meestal is dat geen opzet maar komt het door enthousiasme, haast, stress etc. We praten vaak sneller dan dat we nadenken. Toch heb ik altijd een simpele techniek waardoor mijn feedback niet zo hard aankomt. Je begint met iets positiefs, daarna geef je je feedback en je sluit weer af met iets positiefs. Je verpakt je feedback net iets vriendelijker, doe dit wel op een natuurlijke wijze anders komt het alsnog verkeerd over.

Voorbeeld:

“ Het is goed dat je regelmatig berichtjes plaatst op Facebook, dan blijf je onder de aandacht. Misschien is het een goed idee om eens na te denken over de vormgeving van de afbeeldingen, dit zal je merkbeeld versterken. Je website zit erg goed in elkaar en is mooi qua vormgeving, deze kan een basis vormen voor je quote-afbeeldingen”

Feedback hoort er bij of we het nu leuk vinden of niet. De één heeft moeite met feedback ontvangen, de ander met feedback geven. Verwacht in ieder geval niet van jezelf dat het binnen een dag gefixtis en dat het je helemaal niks meer doet. Ik merk dat ik langzaam steeds beter er mee om kan gaan en daardoor worden opdrachten ook steeds leuker om te doen.

Overigens: Dat je feedback krijgt, wilt niet meteen zeggen dat je iets fout hebt gedaan. Meestal geven mensen aan dat zij het anders hadden gedaan of graag anders willen zien. Geen probleem, dat kunnen we regelen toch?