Loading...

Ik had het laatst met mijn collega over hoe creativiteit vaak onderdrukt wordt. Ik ben een tijdje terug van baan gewisseld en daardoor merkte ik dat er ook weer meer ruimte vrij kwam voor mijn creativiteit. Ik kon weer leuke dingen bedenken en buiten de lijntjes kleuren. Toch merk ik dat het nog veel moeite kost om creatief te denken, omdat de ‘creatieve stand’ een lange tijd uit heeft gestaan. Hoe werkt creativiteit? En hoe zorg ik ervoor dat ik creatief ben?  

Het begint al op de basisschool

Mijn moeder weet altijd zo mooi het verhaal te vertellen over mijn eerste huiswerkopdracht. Ik zat in groep 1 en kreeg een geweldige prikopdracht. Je herkent het misschien zelf nog wel, met een prikpen een paard of koe uitprikken. Irene dacht dat dit klusje een stuk sneller kon, ze pakte een schaar en knipte het uit. Dat werd natuurlijk niet gewaardeerd en mijn moeder werd om 15:15 verteld dat ik het thuis maar moest gaan afmaken. Mooi niet dat Irene dat ging doen! Uiteindelijk heeft mijn moeder dus het figuurtje moeten prikken. Als ik er nu op terugkijk was het best een innovatieve manier om snel van de opdracht af te zijn! 

De creativiteit van kinderen

Creatief denken of anders denken, wordt vaak niet geaccepteerd op school. Toch kunnen we de creativiteit van kinderen erg goed gebruiken in het bedrijfsleven. Kinderen zijn nog niet belemmerd in hun creativiteit, zij kunnen de mooiste dingen bedenken. Ze stellen de slimste vragen, daarnaast ze laten ons als volwassenen twee keer nadenken. Door zulke slimme koppies in te zetten, kunnen het bedrijfsleven misschien net iets creatiever maken.

Hoe stimuleer ik mijn creativiteit?

Mijn meest creatieve uren zijn vaak in de ochtend van 7:00 tot 9:00 en ’s avonds vlak voordat ik in slaapval komen de beste ideeën.  Ik heb rust nodig in mijn hoofd zodat ik ruimte krijg om creatief te denken. Tijdens werk neem ik daarom weleens even pauze voor een wandeling of wissel ik mijn werkzaamheden even af. Daarnaast vind ik een brainstorm altijd erg fijn, even wat ideeën uitwisselen met mijn zus of collega.

Onthoud vooral één ding: creativiteit moet je niet forceren! Creativiteit kan je niet zomaar oproepen. Iedere creativeling zal het met me eens zijn, als ik zeg dat je soms vlagen van creativiteit kunt hebben en soms helemaal leeg kunt zijn. Het ligt helemaal aan de omgeving waar je bent en de gedachtes in je hoofd. Ik ben er zeker van overtuigd dat de mensen om je heen een grote invloed hebben op je creativiteit. Je kunt alleen creatief zijn bij mensen waarbij je vrijuit kan praten over al je ideeën, zonder dat je raar aangekeken wordt.

Mocht je dus een keer behoefte hebben aan een creatieve brainstorm, je weet me te vinden! 😉