Wanneer je actief aan de slag wilt gaan met het verzamelen van nieuwe e-mailadressen, dan is het fijn als die e-mailadressen automatisch in de goede lijst terechtkomen. Wanneer je met wordpress werkt zijn er eenvoudig verschillende koppelingen te maken, zo ook met Contact form 7 en Mailchimp. Vandaag leg ik je op een eenvoudige manier uit hoe je e-mailadressen automatisch in Mailchimp komen.

Even kort over Contact form 7

Contact form 7 is een bekende plugin die door veel WordPress gebruikers wordt geïnstalleerd op hun website. Het is een veelzijdige plugin die met veel andere plugins te gebruiken is. Daarnaast is hij ook nog eens heel gebruiksvriendelijk wat uiteraard nog belangrijker is!

Stap 1: Installeer de contact form 7 Mailchimp extension plugin

Uiteraard is het als eerste belangrijk dat je gebruik maakt van Contact Form 7 voor je contactformulieren. 

Ga naar: plugins > nieuwe plugin. Je gaat vervolgens op zoek naar de mailchimp extension plugin en installeert deze. Wanneer deze geïnstalleerd is, moet je hem ook nog activeren. Zodra hij is geactiveerd, verschijnt er bij de instellingen van je contactformulieren een extra tabblad “mailchimp”

Stap 2: Maak een API key aan

Gaan naar je Mailchimp account en klik op het pijltje naast je naam en ga naar “profile”. Vervolgens ga je naar “Extras” en klik je op “API keys”. Scroll door naar Your API keys en maak een nieuwe API key aan. De API key die vervolgens verschijnt kun je een naam geven en de code die verschijnt onder API key moet je kopiëren. Deze code heb je straks nodig.

Stap 3: Vul het extra tabblad in Contact form 7

Zoals ik daarnet vertelde heb je een extra tabblad gekregen bij je contactformulier, dit ga je nu stap voor stap invullen. De API key die je zojuist hebt aangemaakt, vul je in het bovenste veld in.

Ga naar: Lists > klik op de lijst die je wilt koppelen > ga naar settings > List name and defaults. Rechtsboven staat List ID, de rode letters en cijfers daaronder moet je kopiëren en in het tweede veld plakken.

Veld 3 en 4 spreken eigenlijk voor zich vul de juiste tags in. Veld 3 is [your-email] en veld 4 is [your-name]. Veld 5 gaat over een opt-in veld, door dit veld in te stellen zorg je ervoor dat er alleen mailadressen in Mailchimp komen die ook toegestemd hebben op de nieuwsbrief. Vervolgens vink je het veld “Enable Doubt Opt-in” en plak je de code [checkbox opt-in “Subscribe me your mailing list”] in je contactformulier.

Meerdere gegevens overbrengen in Mailchimp

De optie “use custom fields” zorgt ervoor dat je overige opties ook toe kunt voegen aan je Mailchimp account. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonnummer, geboortedatum, adres etc. Uiteraard moet je dit ook instellen binnen Mailchimp dit doe je ook weer onder: Lists > klik op de lijst die je wilt koppelen > ga naar settings > List fields and *|MERGE|* tags. Hier meld je alle nieuwe merge tags aan die je wilt gaan verzamelen door middel van je contactformulier. Zorg dat alle codes van Contactform 7 en Mailchimp op elkaar aansluiten.

Start met het verzamelen van e-mailadressen!

En dan is het gereed! Het is best wat werk om alles in te stellen, maar uiteindelijk heb je hier veel profijt van. Je hoeft niet elke keer alle e-mailadressen handmatig toe te voegen, je vergeet geen mailadressen meer en je maakt geen typefouten. Ideaal!

Ben je er toch nog niet uitgekomen? Neem dan even contact met me op, ik help je graag verder op het gebied van e-mailmarketing.