Het verschil tussen Mailchimp en ActiveCampaign

Ben je van plan om te starten met e-mailmarketing? Heb je nog twijfels over welk pakket je moet kiezen? Er zijn heel veel e-mailmarketingpakketten beschikbaar maar de meest gebruikte pakketten onder zelfstandig ondernemers zijn Mailchimp en ActiveCampaign. Ondertussen heb ik beiden geprobeerd en deel ik graag met jullie mijn ervaringen.

De functionaliteiten van Mailchimp

Ik werkte al jaren met Mailchimp en had ook al een account voor Marketingmadame aangemaakt. Voor Marketingmadame zelf heb ik helaas niet veel gebruik gemaakt van Mailchimp. Ik had een geautomatiseerde stroom aangemaakt voor mijn SEO-checklist, deze werkte top! Totdat ik nog een geautomatiseerde stroom aan wilde maken en dat ging niet in het gratis pakket. Daarnaast kun je ook niet meer dan één e-maillijst aanmaken, wat best onhandig kan zijn!

Mailchimp is de afgelopen maanden ontzettend aan het snoeien geweest in de mogelijkheden van het gratis pakket. Daardoor ging ik twijfelen of Mailchimp wel het pakket was waarmee ik verder wilde als ik moest gaan betalen. Daarom ben ik verder gaan kijken en kwam ik uit bij ActiveCampaign.

De pluspunten van ActiveCampaign

ActiveCampaign, in het Nederlands Mailblue, is een bekend pakket wat populair is vanwege zijn vele automatiseringsmogelijkheden én dat was precies hetgeen waarin ik geïnteresseerd was! Laat ik beginnen bij het begin, ActiveCampaign is een heel geordend programma dat heel logisch in elkaar zit. Hierdoor is het een heel fijn programma om te gebruiken.

Toen ik de 14 dagen proefperiode afnam was ik eigenlijk gelijk verkocht! Bij Mailchimp is altijd gelijk duidelijk dat de e-mail afkomstig is van Mailchimp, de opmaak verraadt het al. Bij ActiveCampaign zijn er veel meer mogelijkheden voor het opmaken van je e-mail, waardoor het er niet gelijk uit hoeft te zien als een nieuwsbrief.

Welk pakket is eenvoudiger?

Niet iedereen vindt het leuk om zich te verdiepen in de techniek van een pakket. Als je meer dingen te doen hebt, dan wil je graag dat je e-mailmarketingpakket snel en eenvoudig werkt. De e-mails zijn in Mailchimp eenvoudig op te bouwen, er zijn bepaalde elementen die je als het ware in jouw template sleept. Het vinden en ontdekken van alle functionaliteiten is iets lastiger, niet alles zit op een logische plek. Gelukkig heb je hier alleen last van bij het opzetten van je account.

Bij ActiveCampaign is het bouwen van je e-mail iets lastiger maar is het programma verder erg fijn opgebouwd. Hierdoor heb je snel het programma door en kun je er alles uithalen! Er is zelfs een checklist waarin je kunt zien welke functionaliteiten je al geprobeerd hebt.

Welk programma zou ik aanraden?

Het is een afhankelijk van je e-mailmarketingdoelen welk programma het beste bij je past. Als je niet actief aan de slag wilt met e-mailmarketing en alleen zo nu en dan een nieuwsbrief wilt verzenden naar je klanten, dan is de gratis versie van Mailchimp prima! Wil e-mailmarketing in gaan zetten om je producten actief te verkopen of je online cursussen aan te bieden? Dan is het verstandig om te kijken naar een pakket als ActiveCampaign. De prijzen van een e-mailpakket vallen enorm mee, zo rond de 8 euro per maand.

Wil je hulp bij het opzetten van je e-mailmarketing? Of wil je graag werken aan het opzetten van een funnel op basis van e-mailmarketing en een social media campagne? Dan help ik je daar graag mee!

Meer marketinginspiratie