Loading...

Ik heb al veel verschillende vergaderingen meegemaakt tijdens mijn nog maar korte carrière. Vooral bij het vrijwilligerswerk wat ik doe voor de Culturele Evenementen van Oostvoorne, maak ik genoeg mee. Elke eerste woensdag van de maand zit ik in een vergadering. Het verschil van een ‘vrijwillige’ vergadering en een ‘werkvergadering’ is groot, maar tegelijkertijd erg verrassend. Het leek mij daarom een leuk idee om een keer een blog te schrijven over de verschillende types tijdens een vergadering. Welke mensen kan je bij een vergadering treffen? En hoe ga ik met zulke mensen om ?

Ik ben zelf recht voor z’n raap en erg enthousiast. Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Ik ben zo iemand die misschien te snel iets zegt maar tegelijkertijd gedreven wordt door passie en enthousiasme. Hierdoor wordt het mij vaak niet kwalijk genomen als ik een tikkeltje te druk ben. Toch vind ik het fijn als iedereen betrokken is bij een vergadering, we doen het immers samen! Nu je dit weet, kan je jezelf misschien ook een rol geven aan de vergadertafel.  

De prater

Phoe! Deze kan je er maar beter niet bij hebben tijdens een vergadering. Dit zijn vaak de sales mensen die gewend zijn om veel te praten. Of het zijn juist de types die overal dieper over nadenken met opmerkingen zoals: ‘Moet we dan niet eerst nadenken over…’ ‘Laten we eerst kijken hoe…’ Met zulke mensen kunnen we geen meters maken en zijn vaak een last in de vergadering.

De ‘ik-luister-gewoon-naar-wat-iedereen-te-zeggen-heeft’

Met dit type heb ik altijd een beetje medelijden, ik krijg namelijk het gevoel dat deze de kans niet krijgt om zijn verhaal te doen. Daarom zet ik deze altijd even in de spotlight door te vragen wat hij/zij er van vindt. Meestal komen er dan hele verhalen en wordt vooral zijn/haar mening duidelijk.

De ‘ik-heb-hier-helemaal-geen-tijd-voor’

Vergaderingen kunnen soms heel lang duren, langer dan dat we eigenlijk zouden willen. Gelukkig zitten er dan ook types in een vergadering die ongegeneerd op hun horloge kijken en gewoon zeggen dat ze meer te doen hebben. Daarnaast zijn er vaak de subtiele hints van overige leden die een korte samenvatting geven van het agendapunt en de actiepunten benoemen.

De stille grappenmaker

Je hebt er altijd een stille willie tussen zitten. Ik word daar zelf altijd een beetje ongemakkelijk van en wil de sfeer er goed in houden. Ik probeer dus grapjes te maken of op het juiste moment de flauwe opmerking te plaatsen. En op zo’n moment breekt de stille willie en lacht die vaak nog harder dan ik zelf. Dit type is dan ook mijn favoriet omdat deze mensen dus ook stiekem zijn afgeleid. Op het moment dat zij de humor ergens van in zien, beginnen ze zelf ook opmerkingen te maken.

Niet helemaal een business gerelateerde blog, maar waarschijnlijk herkende jij ook een bepaald type dat tijdens jouw vergaderingen aanwezig is.