Boekreview: Socrates op sneakers

Ik twijfelde heel erg over het schrijven van deze boekreview. Het is niet een boek dat direct te maken heeft met marketing, maar het is wel een boek dat mij veel nieuwe inzichten heeft gegeven. Ik vond dat het daarom een plekje had verdiend op mijn blog.

Naast dat het mij heel veel inzichten heeft gegeven is het ook een boek dat heel populair is! Ik had hem al een aantal keren op Instagram voorbij zien komen en toen ik hem tijdens mijn Leading Self Training van Brout hoorde langskomen, besloot ik dat ik hem moest lezen.

Waar gaat het boek over?

Socrates op sneakers gaat over de kunst van goede vragen stellen. Een goede vraag leidt naar een goed gesprek, verdieping en nieuwe inzichten. Doordat we vaak te veel op onszelf zijn gefocust leidt een gesprek nergens naar en blijft het oppervlakkig. En, zoals de schrijfster dat noemt, ‘roeptoeteren’ we er maar op los.

Dat is misschien ook de belangrijkste reden dat ik dit boek wilde lezen. Ik wil leren hoe ik de diepte in kan gaan. In mijn werk stel ik heel veel vragen om bij de kern te komen, dat is het begin van een marketinganalyse. Ik vroeg me af of ik daar nog beter in kon worden, nog meer te weten kon komen over mijn klant en het bedrijf.  

Wat leer je precies?

Je leert in Socrates op sneakers hoe een goede vraag eigenlijk in elkaar zit. Hoe je door kunt vragen, wat een oprechte vraag is, wat een vraag is vanuit de filosofische nulstand. Socrates stelde namelijk vragen vanuit ‘onwetendheid’. Als je ervan uitgaat dat je niets weet, dan stel je veel betere vragen, heb je geen aannames en ‘roeptoeter’ je niet zomaar in het rond.

Kan ik nu dan hele goede vragen stellen? In theorie zou ik dat moeten kunnen, maar goede vragen stellen is oefenen. Veel gesprekken aangaan en elke keer jezelf uitdagen om een betere vraag te stellen. Het is daarom ook heel interessant om interviews te beluisteren, om te zien waar het misgaat met vragenstellen.

Zou ik het boek aanraden?

Ik ben nooit van de boeken geweest die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Het liefst kies ik voor een literaire triller of een managementboek. 2021 stond voor mij in het teken van persoonlijke ontwikkeling dus mijn interesse voor dit soort boeken is ook gegroeid. Is een boek lezen voldoende om persoonlijke te groeien? Nee, dat denk ik niet! Je moet er actief mee aan de slag gaan. Zo geloof ik ook niet dat ik nu opeens een hele goede vragensteller ben.

Als je echt jezelf wilt ontwikkelen, dan is dit zeker een boek dat niet mag ontbreken. Het is goed geschreven, het is confronterend en er zit een logische volgorde in het boek.

Meer marketinginspiratie

Meer marketinginspiratie