Boekreview: Big Data ontrafeld (+videoreview)

Onlangs deed ik al een videoreview van het boek Instaproof. Ik vond dit zo leuk om te doen, dat ik besloot om het bij dit boek ook weer te doen! Het boek Big Data ontrafeld van David Stephenson kocht ik tijdens mijn herfstvakantie. Bij een ouderwetse boekhandel in Doesburg sprong dit boek in het oog. Meestal ben ik op de hoogte van alle nieuwe marketingboeken die worden uitgebracht, maar deze was ik nog niet eerder tegengekomen. Binnen enkele minuten stond ik bij de kassa om dit boek af te rekenen. Maar wat vond ik ervan?

Big data onderdeel van online marketing

Big data is ontzettend populair, alles wat we doen wordt tegenwoordig geregistreerd en met al die data kunnen we prognoses maken. We leren onze bezoeker en potentiële klant beter kennen en kunnen daardoor beter inspelen op de behoefte. Niet alleen in de online marketing speelt big data een rol maar ook in de gewone marketingstrategieën kan big data van pas komen. Denk hierbij aan het verkrijgen van klant inzichten, hoe vaak wordt er naar de servicedesk gebeld? Op welke uren is er een piek? Kunnen we dan opschalen zodat ze snel te woord worden gestaan? Maar ook algemene klantgegevens kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten, aan postcodes kun je aflezen waar het overgrote deel van je klanten woont, daar kun je online met facebook op richten. Zo zijn er natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden te bedenken om je strategie te ondersteunen met bid data.

Wat waren mijn verwachtingen?

Ik heb al eerder boeken gelezen van Van Duuren Management en had verwacht dat het weer zo’n heerlijk marketingboek was wat soepel geschreven was. Ik wilde graag meer te weten komen over het toepassen van big data. Nieuwe ideeën opdoen, lezen over casussen, weten wat big data allemaal in kan houden etc.

Was het spannend tot het einde?

Ik ga heel eerlijk zijn, het was een zware bevalling om dit boek uit te lezen. Eigenlijk was mijn planning om deze review al eind november online te plaatsen, maar ik kwam maar niet door het boek heen. Ik heb de laatste 50 bladzijdes van het boek dan ook niet gelezen. De reden daarvoor waren de grote hoeveelheid vakjargon die erin verwerkt was. Ik ben geen software engineer of IT’er en daardoor was het overgrote deel voor mij niet te volgen. Ik kwam erachter dat het boek niet helemaal voor mij bedoeld was en heb het aan mijn vader gegeven. Ik weet dat bij zijn werk datawarehousing een steeds grote rol gaat spelen voor hem is dit boek veel interessanter, hij zit midden tussen de projectteams en IT. Hij zal dit boek dus veel eenvoudiger kunnen lezen en kunnen toepassen in de praktijk.

Conclusie

Ik vond het eerste deel van het boek ontzettend interessant. Ik kwam te weten hoe big data is ontstaan en wat we er mee zouden kunnen doen. Toen het overging op de inhoudelijke stof van verschillende softwaresystemen was ik het einde zoek. Het is dus vooral geschikt voor mensen die in hun werk big data vraagstukken krijgen. Hierbij gaat het voornamelijk om grote bedrijven die professioneel in projectteams willen gaan werken. Voor een marketeer is dit dus niet weggelegd.

Meer marketinginspiratie