google analytics

Wauw! Vandaag ben ik officieel 2 jaar fulltime ondernemer. Vandaar dat de blog een keer niet op donderdag online komt maar op dinsdag. Deze twee jaar zijn voorbij gevlogen! Opeens lijken de weken en maanden nog korter dan ze eerst waren. Natuurlijk heb ik in deze twee jaar heel veel geleerd! Ik heb mijzelf zowel op soft skills als hard skills enorm ontwikkeld en ben ervan overtuigd dat dit nooit had gekund in loondienst. Daarom wil ik graag mijn leerpunten met jou delen!

Je bent altijd en overal ondernemer

Of je in de Lidl staat, op vakantie bent of in een pretpark rondloopt, je staat altijd klaar voor je klanten. Hoe zeer ik ook geprobeerd heb om hele dagen vrij te plannen, ik hou te veel van mijn werk en van het klaarstaan voor anderen.

Communicatie is het aller moeilijkste wat er is

Ik denk dat je een leven lang leert op het gebied van marketing. Iedereen communiceert op een andere manier en dat kan soms lastig zijn. Ik kan hier hele lange verhalen over vertellen, maar mijn advies is: pak wat vaker de telefoon of stap in de auto durf te vragen wat er bedoeld wordt door de ander. Daar heb je lef voor nodig maar levert zoveel meer op!

Ga voor de opdrachten waar jij gelukkig van wordt

Ik heb in het begin gedacht dat ik ook online moest ondernemer, online trainingen en cursussen aanbieden. Maar ik was er toen nog helemaal niet klaar voor. Ik maak nu langzaam stappen deze richting op met mijn online SEO training maar ik vind het nog super spannend! Probeer vooral trouw te blijven aan jezelf en niet mee te gaan in alle trends als jij er nog niet klaar voor bent, het heeft namelijk pas impact als jij er zelf helemaal zelf achter staat.

Een mindere maand kan ook een leerzame maand zijn

We zijn soms zo gefocust op cijfers dat we vergeten dat er meer is. Ik schrijf maandelijks in een boekje wat mij elke maand heeft beziggehouden. Dit kan een skill zijn die ik aangeleerd heb of iets wat ik mijzelf ben gaan realiseren. Kortom, elke maand draagt een beetje bij aan jouw grotere doel.

Het kan soms een beetje eenzaam zijn

Met eenzaam bedoel ik niet dat ik veel alleen ben of mij alleen voel. Ik heb immers dagelijks mensen aan de telefoon of er komen mensen langs op kantoor. Het probleem is meer dat het moeilijk is om gelijkgestemde te vinden. Mensen die net zo groots durven te denken, mensen die jouw angsten begrijpen, mensen die weten dat jouw bedrijf boven (bijna) alles gaat. Dat gevoel, dat is heel moeilijk om uit te leggen aan mensen die niet in jouw wereld leven. Dat kan soms wel een beetje eenzaam zijn.

Zo eindigt de blog wel een beetje droevig? Nergens voor nodig! Ik ben trots op wat ik elke dag doe, al besef ik mij niet altijd dat ik er trots op mag zijn. Ik heb de leukste ‘baan’ die er is! Daarom ga ik vanavond maar eens een fles bubbels opentrekken om de vrijheid te vieren.

P.S. Er is natuurlijk nog veel wat ik in deze jaren geleerd heb! Maar ik denk dat de meeste ondernemers zich hier wel in herkennen! Meer weten? Laten we thee drinken!